BEN-woning (BijnaEnergieNeutraal)

Een BEN - woning, een Bijna EnergieNeutrale woning. 

Een bijna energieneutrale woning staat gelijk aan het feit dat de woning op zich zelf voorziet in zijn energiebehoeften. 

Er is energie nodig om warm water, verwarming en elektriciteit te produceren. Energie wordt door een energieleverancier geleverd aan huis. Denk onder andere aan aardgas, mazout, hout, kolen en uiteraard ook elektriciteit.

Een BEN - woning heeft in principe deze leverancier van energie bijna niet meer nodig. Aangezien de energiebehoeften zo goed als volledig worden voldaan door gebruik te maken van bv.  de warmte en het licht van de zon en/of door de warmte/koelte die de aarde en/of water en/of lucht geeft. 

De energie van de zon is de meest aanwendbare manier om de woning van energie te voorzien.  (PhotoVoltaische panelen = PV panelen) en/of in warm water ( zonnepanelen met zonneboiler). 

Wanneer men verder wenst te gaan naar een BEN- woning dient men ook gebruik te maken van bv een lucht/luchtwarmtepomp of een grond/waterwarmtepomp of een lucht/waterwarmtepomp. 

Deze pompen vervangen de verwarmingsketel. Er is dan ook geen aansluiting meer nodig van de woning op bv het aardgasnet, of er is ook geen mazouttank meer nodig.  Je haalt de energie gewoon uit de natuur rondom je woning. 

Een aansluiting op het elektriciteitsnet is op dit moment 'hoofdzakelijk' nog nodig.  De opgewekte  energie die teveel is moet je terug kunnen sturen op het openbare net. Er zijn ook reeds batterijen op de markt die deze elektriciteit kunnen bufferen, maar indien er te weinig zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit blijft het toch een zekerheid om de woning van energie te voorzien. Een aansluiting aan het elektriciteitsnet nog steeds een noodzaak.

Het voordeel van een analoge elektriciteitsmeter is dat deze in negatieve zin draait op zonnige dagen en wanneer je elektriciteit nodig hebt op bv een donkere dag je van het elektricteitsnet deze terug kunt halen. De elektriciteitsmeter draait dan weer in positief. De bedoeling is dat de elektriciteitsmeter rond nul verbruik hangt, niet meer of minder. Bij een digitale meter verkoop je de teveel opgewekte energie aan je energieleverende maatschappij.  Dit gebeurt niet automatisch maar dient specifiek aangevraagd worden en er dient een prijsafspraak gemaakt te worden.

De bedoeling is wel om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Daarom is het interessant om je woning ook goed te isoleren zodat het warm blijft en je warmtepomp minder hard moet werken.   

Maar wanneer de woning goed is geisoleerd en luchtdicht is gemaakt dient men ook gecontroleerd te ventileren. Een BEN-woning wordt het best geventileerd met een mechanisch ventilatiesysteem die meet hoeveel lucht er mag binnen komen en hoeveel vervuilde vochtige lucht er naar buiten moet.  Dit systeem noemt men " ventilatiesysteem D". De verse lucht van buiten gaat over een warmtewisselaar naar binnen. Men krijgt dan reeds voorverwarmde verse buitenlucht binnen ipv koude lucht.

Het vocht die in een woning wordt geproduceerd, o.a. door te baden, te koken, te ademen, enz... gaat dan ook op een gecontroleerde manier naar buiten. Men heeft dan steeds een gezonde, niet te vochtige, niet te droge, voorverwarmde verse lucht in de woning.

Een bijkomend aspect om te voldoen aan een BEN-woning  is dat men best ook op lage temperatuur verwarmt door middel van vloerverwarming.

Indien je nog bijkomende informatie wenst, kan je steeds contact opnemen met ons bureau.

Hebt u vragen, of wilt u meer info?

Reactie op deze bijdrage?

Alex Vuylsteke Bouwkundig ingenieur

Geschreven op 01-01-2022