Herstellen van bestaande ornamenten in blauwe hardsteen of andere natuurstenen

Mooie ornamenten van onroerend erfgoed. Natuursteen, een kostbaar materiaal. Soms bestaande uit beeldhouwwerk. Geschikt voor restauraties, renovaties van mooie, authentieke, waardevolle delen. 

# natuursteen #restauratie #blauwe_hardsteen #renovatie #erfgoed #monument

Bouwdelen in blauwe hardsteen zoals vensterbanken of ornamenten worden helaas ook door jarenlange blootstelling aan weer en wind beschadigd. Naar gelang de ernst van de schade hoeven ze niet altijd vervangen te worden. Ze kunnen namelijk hersteld worden. Deze herstelling gebeurd met kunsthars die vermengd wordt met een tot poeder vermalen hardsteen. Na opschuren ziet het element er terug vrij intact uit zonder zijn natuurlijke patine te hebben verloren. Deze werken worden uitgevoerd door een gespecialiseerde firma. Al dan niet worden de elementen ter plaatse hersteld of worden ze gedemonteerd en in het atelier hersteld.

Bij een te verweerd gedeelte, bv plinten, die deels vervangen moeten worden, kan men hetzelfde uitzicht bekomen door een speciaal procédé die men toepast op de natuursteen. O.a. door de bewerking of door eenvoudige zelfs natuurlijke producten te gebruiken. 

Hebt u vragen, of wilt u meer info?

Reactie op deze bijdrage?

Alex Vuylsteke Bouwkundig ingenieur

Geschreven op 01-01-2022